Pre-loader

KÜTÜPHANE

Kurutucu montaj seçimlerinde karar unsurları kurutucunun konumu, cinsi, yüksekliği ve ağırlığıdır.

Kurutucu montaj şekilleri nelerdir?

Kurutucu montaj şekillerine karar verilirken unutulmaması gereken en önemli unsur kurutucudan çıkan kuru hammaddenin plastik işleme makinesinin vidasına ulaşmadan tekrar nem almasının engellenmesidir. Bu sebeple kurutucunun işleme makinesine en yakın yere konumlandırılması gerekmektedir.

Diğer karar unsurları ise kurutucunun cinsi, yüksekliği, boyutları ve ağırlığıdır.

Kurutucular tesislerde iki şekilde konumlandırılırlar. Bunlar;

1. Makine Üstü Montaj:

Sıcak havalı kurutucuların en çok tercih edilen montaj şekli plastik işleme makinesinin vidasına hammaddenin boşaldığı boğaz bölümüdür (Çizim-1). Kuruyan hammaddenin nem almadan ve halen sıcak iken direkt olarak işlenmesi anlamında çok tercih edilen bir montaj şeklidir.

Dikkat edilmesi gerekenler;
* kurutucunun (ve varsa üzerindeki emicinin) yüksekliğinin vinç yüksekliğinin altında kalması,
* içindeki hammadde dahil kurutucu ağırlığının (özellikle enjeksiyon makine kullanımında) hareketli vida grubunun hareketini zorlamaması,
* zaruri vida bakım ve değişimlerinde kolay demonte edilebilmesi,
* kurutucunun kendi bakımının ve hammadde değişimlerinde temizliğinin yapılması için iş güvenliği kuralları çerçevesinde platform veya merdiven olmasıdır


Eğer kurutma silosu büyük ise içindeki hammadde ile birlikte ciddi bir ağırlığa sahip olacağından vidanın boğazına direkt bağlanması engel ve tehlike oluşturabilir. Hammadde değişimi ve silonun boşaltılması işlemleri de bir hayli zorlaşır. Bu nedenle işleme makinesinin vida boğazının üstüne taşıyıcı bir platform yapılarak kurutucunun yükü platforma verilir. Bu yöntem de diğer bir makine üstü montaj şeklidir (Çizim-2). Bu durumda kurutucu çıkışı ile vida arasında esnek bağlantı hortumları kullanılabilir.

Kurutucu ile vida arasındaki boşluğun bir diğer avantajı da boya (katkı) dozajlama cihazı kullanımı gerektiğinde bu aralıktan faydalanılabilmesidir. Ancak bu yöntemde yükseklik konusuna dikkat edilmelidir. Gerek yüksek kapasiteli sıcak havalı gerekse nem alıcılı(desikant) kurutucuların yükseklik sıkıntısı olmayan tesislerde en verimli konumlandırma yöntemlerinden biri budur.


2. Makine Platform Üstü Montaj:

Yukarıda belirtilen vida üstü montaj şekilleri uygulanamıyorsa diğer bir yöntem de kurutucunun cihazının işleme makinesinin yanına (Çizim-3) konumlandırılıp kurutulan malzemenin bir emici vasıtası ile işleme makinesinin vidasına beslenmesidir.

Sıkça tercih edilen bu yöntemin iki ana dezavantajı vardır;
* plastik işleme makinesinin yanında fazladan alan kaybına sebep olması,
* gerekli kuru havalı taşıma tedbirler alınmazsa ciddi enerji sarf edilerek kurutulan hammaddenin taşıma esnasında tekrar nem almasıdır.


3. Makine Yanı Montaj:

Üretimde kullanılan hammadde ve işleme makinesinin fazla olduğu tesislerde kurutucunun makine üzerinde veya yanında bulunmasının bazı zorlukları vardır. Bunlar; hammadde değişiminin çok yapılması, tesisi içinde alan yetersizliği (zemin alanı veya yükseklik), tesisin içinde alan yetersizliği (zemin alanı ve yükseklik), tesisin içine hammaddenin taşınmasının getirdiği zorluklar ve kirlenme gibi. Bu gibi durumlarda hammaddenin merkezi bir odada kurutulması gerekir. Bu odada kurutulan hammadde buradan arabalarla alınarak işleneceği plastik makinesine götürülürken nem alacağı için merkezi hammadde kurutucu sistemi ile plastik işleme makineleri arasında merkezi besleme sistemi kurulması gerekir. Bu sistemde en çok dikkat edilmesi gereken konu hammaddenin taşınması esnasında nem almasının engellenmesi ve hammadde değişimlerinde boru hattının çok iyi temizlenmesidir.